Rasbeschrijving

De Pharaohond is een hondenras dat oorspronkelijk uit Malta komt. Vroeger dachten mensen dat de pharaohond uit Egypte kwam (vandaar ook de naam), maar sinds korte tijd weten we dat het ras van Malta afkomstig is.

Een volwassen mannetje (reu) bereikt uiteindelijk een hoogte van 55 tot 60 cm.
Een volwassen vrouwtje (teef) bereikt uiteindelijk een hoogte van 50-55 cm.
Op een volwassen leeftijd zullen ze een gewicht bereiken van 15 tot 18 kilo.

Op schows

De pharaohond wordt vaak ook gebruikt bij hondenshows waar de hond graag wordt gezien in een roest-bruinige kleur met een witte punt op de staart en een witte ruit op de borst.

In de omgang

De Pharaohond heeft veel aandacht en beweging nodig, vaak ‘vragen’ ze aan het baasje om een spelletje. Ook in het vrije veld zullen ze onophoudelijk blijven zoeken met hun ogen – en typisch voor deze (half)wind- honden ook met hun neus – naar eventuele konijnen, hazen of iets anders wat de moeite waard is. Deze eigenschappen vragen natuurlijk wel het een en ander van de eigenaar die de sportiviteit van de hond moet kunnen begrijpen en waarderen. Natuurlijk is een strenge opvoeding van de Pharaohond is zeker nodig, maar het diepgewortelde jachtinstinct blijft natuurlijk toch aanwezig. De hond hiervoor straffen zou onredelijk zijn en zal door een windhond ook absoluut niet worden begrepen.